CHRIS PEETERS LEGT HET UIT ...
Het hoofdstuk van CHRIS PEETERS.

Wie is wie aan de vlaamse toog, deel 4
Chris Peeters. Voorjaar 1998

Lokatie: repetitielokaal Louis, Beerzel, De Paardenstal, aan de toog. Drinkt door Louis gul voorziene, en als men even niet kijkt, bijgevulde whisky met een wolkje cola. Instrument: alles met een klavier, zelfs accordeon.
Naam: Jan Hautekiet.

Met Jan werken we nog een reeks optredens af, en leveren we een gedenkwaardige bijdrage aan de tv-programmareeks "Mijn Grote Liefde heet Muziek" van de BRT. Paul Rispens veroorzaakt ei zo na een algemene staking van het technisch personeel, omdat hij het heeft aangedurfd de "dempers" (dat is BRT-speak voor "faders") aan te raken. In extremis wordt er nog een compromis gevonden: Paul blijft in de zaal en doet daar de mastermix, en stuurt twee lijnen naar Boven. Zo is iedereen tevreden.
Er wordt nog een single opgenomen, "Het Varken van de Hoge Venen", ook in studio C, ook met Paul Rispens. Maar dit zijn donkere tijden voor de Vlaamse Muziek, en allengs verminderen de optredens en de belangstelling. Uiteindelijk valt de eens zo fiere Kris de Bruyne Band uiteen. Kris krijgt het erg druk met zijn business- bezigheden, Jan Hautekiet wordt steeds belangrijker bij Studio Brussel en in het hele mediacircus. Jan Cuyvers (en Polle Pap) vinden dat het tijd wordt voor nieuwe initiatieven en beginnen met o.a. Jan Leyers het niet onaardige groepje "Soulsister". VTM bestaat nog niet. Het bv-schap is nog niet uitgevonden (Soundtrack: lange vioolakkoorden met kerkklokken in de verte; cfr. Bela Lugosi).

En in dit dieptepunt vindt Kris de kracht en de geldschieter om nog een album op te nemen, zijn eerste cd in dit geval. We komen bij mekaar om het project te bespreken, Kris, Jan Hulsens en ondergetekende, alles wat er overschiet van de KDBB. Eerst proberen we nog drummer Walter Mets erbij te betrekken, maar die haakt af wegens te druk bij Raymond Van Het Groenewoud. Dan proberen we het maar met zijn drieën.
Nu is het zo, beste lezertjes, dat men een plaatje niet zomaar met zijn drietjes kan opnemen, tenzij het groepje bestaat uit multi-instrumentalisten of muzikale clowns. Men doet dus wat men heden ten dage veelal pleegt te doen, men roept de hulp in van enige Japannertjes, in de vorm van drum- en andere computers, die een aantal instrumenten voor hun rekening nemen. Een bijkomend voordeel hierbij is, dat al het voorbereidende werk, het programmeren dus, thuis kan gebeuren zonder stress of tijdsdruk vanwege dure studiotijd. Een in dit geval niet te versmaden voordeel is eveneens het feit dat deze werkwijze het (in dit geval nogal minuscule) budget pleegt te drukken.
Zo is "Oog in Oog" dus geboren; Kris maakt demo's met gitaar of klavier en stuurt ze naar Jan en Uw dienaar, die er vervolgens thuis een computerarrangement van brouwen. De eigenlijke opname gebeurt in studio Impuls te Herent, onder warm geluid aan weet te geven. En ja, misschien omdat ik er zo dicht bij betrokken was, dit is één van mijn lievelings- De Bruyne-platen. Ook een beetje een gemiste kans, want stel je voor dat we dit hadden kunnen doen met een groter budget en fijne muzikanten. De reden waarom deze plaat "Oog in Oog" van Kris de Bruyne heet en niet Kris de Bruyne Band, Deel 2 is dat we Kris ervan kunnen overtuigen dat hij het hart van de songs vormt, en dat de KDBB minstens voor de helft niet meer bestaat.
Voor de Bruynologen onder U: er bestaat een Duitstalige versie van "Oog in Oog", die raar genoeg "Auge in Auge" heet.
Om live te gaan spelen, wordt er een beroep gedaan op de saxofonist/keyboardsspeler Peter Vandendriessche, trouwens de enige extra muzikant op de cd, en drummer Marc Bonne. Jammer genoeg is de De Bruyne-conjunctuur op dat ogenblik zo slecht, dat we slechts drie optredens kunnen doen in deze inspirerende bezetting.
Kortom, het kon niet slechter gaan. Dit was een absoluut dieptepunt. Kommer en kwel alom. Alleen hoop doet leven. Hoop op beterschap. Een nieuwe cd misschien. Of een tussenkomst van God. Of Godts; Dirk dan. Of misschien Thé Lau Of Toots Thielemans???
Lees verder, lieve lezertjes, het spannende verhaal van De Bruyne en zijn vriendjes in de volgende bijdrage. Het ga hen goed.

[TERUG]