BRINGING IT AL BACK HOME
Het hoofdstuk BRINGIN\' IT AL BACK HOME van Kris.

Bringin' it all back home
Kris de Bruyne. (Column)

Kris de Bruynes eerste verhaal van zijn column in het weekblad De Zwijger

Toen de DC-10 van Capitol Airways mij via de mist boven Zaventem terug op de bodem van dit arme, verloren land zette, vandaag juist ťťn jaar geleden, was ik ongetwijfeld een fit en bijzonder uitgerust man.

Na een tweede verblijf van zo'n elf maanden in CaliforniŽ, Arizona, Utah, Nevada, Louisiana, New York State en Connecticut, wat na dertig verscheurende jaren een verfrissend bad vol Amerikaanse oppervlakkigheid en way of life betekende; vergezeld van het meisje dat alweer helemaal uit mijn gezichtsveld verdwenen is, omdat ze, naar eigen zeggen, voor haar persoonlijkheidsontwikkeling het vel goedkoop moest verhuren aan Antwerpse diamanthandelaars met pijlsnelle wagens en veerkrachtige tred, ik zeg maar wat; begreep ik verdomd heel goed dat ik in een vlaag van gevoelsverdwazing, tot de terugreis naar dit grey little kingdom between Amsterdam and Paris besloten had.
Dirk, Nicole en Tony kwamen ons afhalen, en we propten hun wagens vol met onze bagage en Julia, ons trouwe beest, kon de ellende niet meer aan en liet zich al heel gauw doodrijden, en de eerste drie dagen dronk ik mij laveloos, want zo hoort dat, ondertussen reeds lang doodgewaande vrienden en vriendinnen innig aan de borst drukkend.

Maar 10.000 km verder begonnen de herinneringen zich al op te stapelen en ik besefte plotseling dat ik eeuwig en altijd op de vlucht zal zijn van plaatsen waar de ontroering mij eens te machtig is geweest.

De toendra van de Vlaamse parochiezalen wou ik nooit meer afdweilen, dat had ik in de States wel begrepen, en het gelaat waarmee ik lieve, romantische liedjes aan critici en kinderen onder de achttien jaar ten gehore had gebracht, kwam de vierde dag gelukkig weer in zijn agressieve, embryonale plooi.

MCE, een mastodont in de reclamewereld zag heil in die Vlaamse jongen die "zo veel had meegemaakt", die zal voor ons wel fijn kunnen copywriten, dachten ze daar slim.
Na enkele weken was ik erachter gekomen dat verdere samenwerking, met hun, beter kon worden stopgezet.

En ook dŠarom woon ik terug in de thuishaven, back to the roots, en werk keihard samen met een aantal mensen die tenminste geen kak in de mond nemen.

Dat doet De Zwijger ook niet, zo neemt Hij zich voor, en de bedoeling is dat ik hier mijn objectieve/subjectieve vreugde/gal zal spuien over alles en nog wat.
Vooral over radio & tv & muziek, is de opdracht, hoewel die drie in Vlaanderen niet in onderling verband staan.

Manuscript geschreven op 28 december 1981.
Verschenen in DE ZWIJGER - satire voor blijmoedigen
Zonder angst, zonder dwang
Weekblad / 1ste jaargang nr. 1
13 januari 1982
35 F / f. 2.00
Onder de rubriek Cultureel Centrum - Muziek.
Titel eerste verhaal: Bringin it all back home.

NVDR.
Kris de Bruynes column werd door hoofdredacteur Johan Anthierens enkele maanden later stopgezet omdat, zo schreef hij:
"Het zal dan wel zwaar lullig van mij zijn, maar proza met scatologische ingrediŽnten wekken bij mij een vurige aversie op.
Je zult verwijzen naar ons aller "Charlie-Hebdo", dat zou een lange briefwisseling over en weer tot gevolg hebben, en daartoe ontbreekt mij tijd en zin.

[TERUG]