LAZERUS, van het trio LAMP, LAZERUS & KRIS
Het hoofdstuk van LAZERUS.

Wie had Kris het eerst gezien? (deel 1)
Wim "LAZERUS" Bulens. Mei 1998

Op een buitengewoon congres stelden Guido "Lamp" Van Hellemont en Wim "Lazerus" Bulens zich deze vraag.
Tenslotte was het ook al zo lang geleden. 1968?

Lamp dacht dat hij Kris en Luc (Marynissen) gezien had op het bluesfestival in Hove, toen met "Klein Klein Kleutertje". En daarna onvermijdelijk op "Het Hoekske", het studentencafé aan Sint Lukas in Brussel. Vermits de aanwezige gitaristen elkaar daar regelmatig op de vingers konden kijken, werden er al gauw banden gesmeed. Aan de toog, de flipperkast, op het podium
Lazerus vermoedt dat het hem ook in dat propvolle café geschiedde, toen er opgetreden werd door onder meer de jonge Antwerpse Dylan, met zijn gammele gitaar en een don- kere pet op de blonde krullen. Een snijdende mondharmonica in die typerende ijzeren constructie ontbrak er niet aan.

Dan op die mooie namiddag in Grimbergen, een eerste gezamenlijke opname. In moeders achterkeuken, een Beyer M60 microfoon aan de bezemsteel gebonden, zingt Kris en speelt, en een halve meter links pickt Guido akkoorden in een hogere positie. Prachtig. Wim neemt alles op met vaders toen nog zeldzame Sony Stereo Bandrecorder. Die band is helaas bij een platenfirma gebleven. Guido begon uiteindelijk liever met Kris te spelen dan als Lamp en Lazerus.
Maar: Kris had geen optredens, Lamp en Lazerus wel. Dus kregen de organisatoren al gauw een extraatje. We namen Kris gewoon mee en na het optreden van Lamp en Lazerus maalde Kris, begeleid door Guido, zijn repertoire af. Een stijlbreuk zo groot als een concertzaal, maar iedereen was tevreden. Lamp en Lazerus, omdat het programma op die manier toch lang genoeg was. Kris, omdat hij kon optreden. De organisator, omdat hij drie artiesten kreeg voor de prijs van twee. Die prijs werd na afloop broederlijk in drie gedeeld, en bedroeg welgeteld tweeduizend honderd frank. Tweeduizend, zoals vroeger, was immers moeilijk deelbaar door drie. Niet te vergeten: een pintje voor en na was nagenoeg altijd op kosten van de organisatie, behalve die ene keer in jeugdclub X. Daar drong de uitbater misnoegd aan op een aparte drankafrekening. De terzake verrichte arbeid van K. slorpte de hele winst van de jeugdclub op. K. moest ook niet rijden.

[TERUG]