20 maart 1950Geboren te Antwerpen als 5de kind van zeven uit een Waeslands geslacht van schippers, herenboeren, muzikanten, schrijvers, schilders & politici. Opgegroeid in Mortsel, maar voornamelijk in het Waesland.
1958 - 1963Avondschool notenleer & piano.
September 1964.Kocht zijn eerste gitaar met aan Antwerpse dokken verdiende 6.000,-BF of € 148,73 (toenmalig maandloon voor kinderen, toen kinderarbeid nog oogluikend werd toegestaan).
1965 - 1966Eerste kleine optredens in de klas, in de jeugdclubs, en later in Antwerpse bruine kroegen (o.a. in het voorprogramma van Deroll Adams) met songs van Big Bill Broonzy, John Lee Hooker, Woody Guthrie & Bob Dylan, ... en schoorvoetend eigen Engelstalige & Nederlandstalige songs.
1967 - 1972Volgt Plastische Kunsten & Grafiek in het Sint Lucas Instituut in Brussel.
1968Tweede Prijs Skiffle-Festival Hove. Wannes Van De Velde ontdekt de jonge debutant, en wordt Kris' mentale Peter voor de rest van zijn leven. Kris mocht zijn eerste single "Klein Klein Kleutertje" in bluesversie opnemen. Hij deed het met wastrommeldozen als drums. Deze single werd hype.
1970In de kantine van Sint Lucas vervoegt Kris het knettergekke duo LAMP (Guido Van Hellemont) & LAZERUS (Wim Bulens). Zij vormen het absurde trio "Lamp, Lazerus & Kris", spelen alle jeugdclubs, parochiezalen universiteits-alma's plat, maken samen een LP, grote hits zoals "De Onverbiddelijke Zoener" en "De Peulschil", met overdonderend hype-sukses, en na enkele jaren volgde de klassieke split.
1973Stelt zijn eerste, harde elektrische begeleidingsband samen met daarin oa. Mich Verbelen (bass & backing vocals), Raymond van het Groenewoud (orgel, elektrische gitaren & backing vocals), Firmin Michiels (akoestische & elektrische gitaren), Eddy Verdonck (drums). Zij nemen samen een LP op, die onmiddellijk na de release verpletterend-unaniem de grond werd in geboord door media & publiek. Alleen Jean-Marie Aerts (TC Matic, Arno, JMX, ...) vond deze LP geniaal. De LP werd binnen de maand uit de handel gehaald. Toch werd deze LP - in een latere fase - erkend als de allereerste, echte nederlandstalige rockplaat, en de basis voor latere singer-songwriters.
1975Met de release van de LP "Ook voor Jou" slaat Kris hard terug, haalt goud, wordt de populairste nederlandstalige zanger, en is 12 maanden per jaar on the road. Hij maakt in die periode nog twee indrukwekkende LP's ("Ballerina's" en "Paprika").
1979Na het overlijden van zijn broer Joost (kunstschilder) en zijn broer Koen (pianist, componist, arrangeur, producer, ... van o.a. Adamo, Ann Christy, Johan Verminnen) zegt Kris alle bestaande contracten met platenfirma's en organisatoren af, en vertrekt voor onbepaalde tijd naar de USA. Hij reist 18 maanden rond in Californie, Utah, Nevada, Arizona, Louisiana, Connecticut, New York State, ... en werkt tijdelijk als housekeeper bij 'William/Bill', de kleinzoon van Rodgers & Hammerstein in de wouden van Bethel/Connecticut, en als chauffeur.
1981Kris landt terug in België. Hij volgt bij de Stichting Reclame & Marketing Onderwijs Amsterdam copywriting, en start een carriere als copywriter bij de reclamebureaus.
1983Kris mist de muziek, en richt de firma Acoustics nv op. Acoustics nv is op dat moment het allereerste audio-productiehuis in België en componeert & produceert muzikale opdrachten van broadcasters, filmmakers, video-productiehuizen, publishers, reclamebureau's, ... In die hoedanigheid componeert en produceert hij filmmuziek in opdracht voor filmmakers zoals Robbe De Hert en Harry Kümel, voor Walt Disney, en maakt de soundtrack voor de allereerste viertalig-muzikale interactieve CD ter wereld "The Rules of Golf". In die periode wint hij verschillende prestigieuze CCB-Awards (Creative Club Of Belgium). Kris ligt mee aan de basis van het toonaangevend literair tijdschrift "DE BRAKKE HOND", en wordt er bestuurder van. In die hoedanigheid maakt hij audiopnames van Kristien Hemmerechts, Tom Lanoye, Herman Brusselmans, en vele andere eigentijdse auteurs.
1985Kris begint terug platen op te nemen, nu CD's geheten (o.a. "Kris de Bruyne Band" en "Oog in Oog", en organisatoren mogen hem terug boeken voor concerten.
1993Met de CD "Keet in de Lobby", in productie van Thé Lau van The Scene forceert Kris terug een nieuwe doorbraak bij media & publiek. Hij is terug van nooit weggeweest. Tot op heden toert hij jaarlijks door de culturele centra en de zomerfestivals, zijn sukses is nog nooit zo groot geweest. Hij werkt met artiesten als Toots Thielemans, Thé Lau, Chris Peeters, Jan Hautekiet, Paul Michiels, Jo Lemaire, Patrick Riguelle, Guy Swinnen, ...
1994 - tot op hedenDoor platenfirma's allerhande wordt het repertoire van Kris eindeloos gecompileerd, en starten collega-artiesten met songs van hem te coveren (Mama's Jasje, Dirk Denoyelle, Axelle Red, Eva De Roovere, ...).
1994Kris brengt samen met Stijn Meuris het boek "Sire, Dit is Rock 'n Roll - De 100 beste Belgische rockteksten volgens Kris de Bruyne & Stijn Meuris" uit (Uitgeverij Dedalus/Antwerpen).
1996Kris wordt door acteur & creatief directeur Jan Decleir aangezocht om een masterclass te ontwikkelen voor Studio Herman Teirlinck. "Nederlandstalige Songwriting" is geboren. Tot op heden geeft Kris nog steeds deze masterclass in de "Theater, Dans & Muziekschool van Tilburg".
1998Kris staat meer dan 30 jaar op de planken. Na de release van de o.a. de cd's "Mirwart" en "Van Mijlenver over de Grens" ontmoet hij Michel Bisceglia, de internationaal gerenommeerde meesterpianist. Michel arrangeert voor strijkers & en full band 30 ballades van Kris. De cd wordt opgenomen met o.a. het Frank Hellemont Strijkkwartet, Patrick Riguelle, Wigbert Van Lierde, ... Deze opnames worden gecompileerd op het dubbel-album "30 Jaar Zwervend Bestaan". Twee seizoenen lang zijn de theaters uitverkocht voor deze jubileum-cd en -toernee.

Er wordt door Uitgeverij Sint Joris, Merendree, een prachtig boek over hem uitgebracht. Naar analogie van de cd en de toernee "30 Jaar Zwervend Bestaan" geheten. Artiesten zoals de schrijvers Bart Plouvier, Eriek Verpale en Herman Brusselmans; maar ook collega's zoals Jan De Wilde en "Lamp & Lazerus" vertellen hun verhaal. Het boek staat vol met nooit eerder gepubliceerde verhalen en biografische getuigenissen, met tekeningen & schilderijen & verhalen & gedichten van Kris; manuscripten, partituren, ... En daarmee is het boek een onmisbaar tijdsdocument geworden van één van de belangrijkste singer-songwriters van deze tijd.
1999Kris start met Patrick Riguelle & Wigbert Van Lierde een blitz-café-toernee. Helemaal akoestisch, en nauwelijks aangekondigd. Daardoor geinspireerd beginnen ze samen songs te schrijven en ze nemen de roemruchte cd "Zakformaat XL" op. Gevolgd door een uitgebreide toernee.

Ondertussen groeit er uit de ontmoeting tussen Kris, Michel Bisceglia en Evil Superstar Mauro Pawlowski een innige samenwerking. Mauro en Kris schrijven samen enkele songs, ze duiken onder in een kasteel in de Ardennen en werken aan de nieuwe cd, geproduceerd door Mauro Pawlowski & Michel Bisceglia, "Buiten de Wet" (2001) geheten. Gevolgd door een uitgebreide toernee.
2000Naar aanleiding van Kris' song "Wannes Van de Velde Blues" (album "Mirwart", 1994) schrijft de grootmeester in zijn boek "IN DE TIJD - NOTITIES 1987 - 1993" (Paradox Pers Antwerpen, 2000, p. 241) het volgende.

"Kris De Bruyne heeft een song aan me gewijd : de 'WANNES VAN DE VELDE BLUES'.
Ontroerend. Zeker als je die kwetsbare zanger een beetje kent : nerveus, voortgedreven langs de grillige wegen van nacht en erotiek.
Van de blues weet hij wel iets af ... Als hij ze in mij heeft ontdekt, is dat een lauwertje aan mijn bescheiden kroon".
City Blues ... de onaantastbare tijd, knaagdier aan mijn muren".
2003Kris trekt zich weer terug in alle eenzaamheid (Cap Gris Nez, Westende, Vielsalm, ...) en schrijft een hele reeks nieuwe songs. Ondertussen toert hij met Dany Caen doorheen Vlaanderen met de special "De Schone & Het Beest".
2005Release van de cd "Westende Songs" in samenwerking met Radio 1. Met als producer : meestergitarist & producer Jean-Marie Aerts. Kris gaat 100 % akoestisch en wordt op deze nu reeds roemruchte cd bijgestaan door enkele sterke special copains : Patrick Riguelle, Henri Ylen, Filip Casteels en Luc De Vos. Kris is poëtisch gezien nog nooit zo sterk geweest, met songs over liefde, oorlog, haat, verlangen, weemoed en hoop.
2008Jubileum-jaar : Kris gaat met het programma "40 JAAR OP TOURNEE" op tournee om dit samen met uitverkochte culturele centra te vieren.
Universal Music brengt ter gelegenheid daarvan de 4-delige CD-Box "40 JAAR SONGS" uit. Waaronder 1 cd met "Specials" (album-outtakes, live-opnames, demo-songs voor collega's, nooit eerder gereleasde 'officiële' opnames, ...).

31 Augustus : Koning Albert II & Koningin Paola nodigt Kris uit in het paleis van Laken, samen met collega's uit andere kunstdisciplines. De kunstenaars worden door het Koningshuis gehuldigd omwille van hun oeuvre en voor het aanhalen en versterken van de banden tussen de andere Gemeenschappen van het land.

7 December : De prestigieuze TV-Reeks "DE SMAAK VAN DE KEYSER" gaat op antenne op VRT-TV Eén.
Een productie van Eén/Caviar; onder regie van Frank Van Passel & Jan Matthys. Scenario : Marc Didden. Met een geweldige sterrencast & acteerprestaties, prachtige fotografie & taalgebruik, erg mooie muziek van Wim De Wilde, ...
Als kers op de taart wordt daarenboven Kris' song "Tijd om te Gaan Slapen" ("30 Jaar Zwervend Bestaan", 1998), geselecteerd voor de adembenemende en ontroerende finale-apotheose.
2009Start van de 2de "TONE-CLUSTERS"-tournee(tje).
Lees meer in de "Concertagenda".
De band bestaat uit Jean-Marie Aerts, Patrick Riguelle, Vévé "Shake" Mazimpaka, Filip Casteels & Henri Ylen & Kris De Bruyne.
2010Kris De Bruyne wordt dit jaar zestig.
VRT-TV Cultuurzender "COBRA" maakt een 5 uur durende documentaire over hem, het regent TV-specials & interviews om hem te fêteren ...

In het voorjaar 2010 : een prachtige "Te Gek !?"-tournee met 'De Laatste Showband'en special guests Neeka, Gunther Verspecht/Stash, Tom Kestens/LalaLover & Kris De Bruyne.

Dirk De Meester & Geert De Waele, collega-singer-songwriters & Belgiës meest gerenommeerde muzikanten : Lucas VandenEynde, Neeka, Luc De Vos, Bert Kruismans, Mich Walschaerts/Kommil Foo, Jan De Wilde, Piet Vandenheuvel, Geert De Waele, Annemie Piron, Jan De Smet, Kathleen Vandenhout, Gunter Verspecht/Stash, "De Laatste Showband" met Chris Peeters, Patrick Riguelle, Paul Poelmans, Wladmimir Geels, Joost Vandenbroeck, Kris' drummer-zoon Klaas, ... organiseren een gigantisch privé-feest voor hem waarbij ze hem "in de bloemetjes zingen" met Kris De Bruyne songs ...
Fotograaf Alex Vanhee van 'De Morgen' maakte er een exclusieve reportage van, en 'Moodio-TV' heeft de hele show opgenomen.

Maar ondertussen schreef Kris een heleboel nieuwe songs o.a. op het Spaanse eiland El Hierro/Pozo de Las Cascosas en in de sierras van Parroquia de La Matanza.
De nieuwe cd wordt aan de pers voorgesteld in de Ancienne Belgique Club, Brussel op 2 Februari 2011.

En maakte hij ook - bijna stiekem - opnames voor een puur instrumentale cd, waarvan - op datum van dit schrijven - de bestemming nog even geheim moet blijven ...